AKO SU VAM USTA SUHA I LJEPLJIVA, MOŽDA STE BOLESNI: Hitno spriječite dalje posljedice jednostavnim sredstvima

Suha usta i jezik, osjećaj žeđi i ljepljivog jezika mogu da budu znaci zdravstvenih problema – anksioznosti, dijabetesa ili Sjergenovog sindroma.

Tijelo nam brojnim znacima pokazuje kad neki organi ne funkcionišu kako treba, ali je drugo pitanje da li smo dovoljno usredsređeni da na njih obratimo pažnju.

Jedan od znakova da nam možda treba ljekarski pregled je osjećaj da su namusta suha i ljepljiva. Ovaj simptom može da ukazuje na nekoliko različitih problema.

Prvi je dehidratacija, što znači da u tijelu nema dovoljno tečnosti pa samim tim ni pljuvačne žlijezde ne mogu da proizvedu dovoljno pljuvačke. Ukoliko se ovo često ponavlja, treba obratiti pažnju na količinu vode koju pijete. Ljekari znaju da kažu – kad osjetite da ste žedni, toliko da su vam usta suha, već je kasno. Treba da pijete vodu ranije, tojest, češće.

Suha usta mogu biti i posljedica uzimanja nekih lijekova, o čemu ćete se najlakše obavestiti iz propratnih uputstava. To, recimo, može da se odnosi na anithistaminike, diuretike ili antidepresante. Međutim, suhoća usta može biti i propratna pojava kod anksioznosti, pa provjerite sa stručnim licem da li vam je potrebna pomoć ukoliko osjećate i druge tegobe.

Ukoliko je prolaz vazduha kroz nos otežan, to je izazvati sušenje sluzokože usta. Prije svega se ovo dešava tokom spavanja. Ako imate prehladu, očistite maksimalno nosne puteve pred spavanje. Tokom zimskih mjeseci, dok se stanovi griju, koristite ovlaživač vazduha.

Dijabetes može da izazove sušenje usta, pa redovno kontrolišite šećer u krvi. Pljuvačne žlijezde mogu da budu i ugrožene Sjegrenovim sindromom i zato provjerite stanje svog imunog sistema, naročito ako osjećate da su vam suha koža i oči.

Obavijestite i svog ljekara o sušenju usta, ali i stomatologa. Ova pojava može dovesti do pojačanog karijesa pa je važno da se uzroci što prije otklone ako je to moguće. Možda će vam ljekar promijeniti terapiju, a u slučaju Sjergenovog sindroma biće prepisani ciljani lijekovi. Suhoću usta možete ublažiti i tako što grickate kockicu leda ili pomoću bombona i žvaka bez šećera.

Tekst: Lepa&Srećna

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*