Koji su uzroci kurjeg oka i kako da ga se rešite

Kurje oko je tvrdo i veoma neprijatno zadebljanje koje se pojavljuje na koži stopala, obično oko prstiju. Ime je dobilo po tome što njegova tvrda sredina veoma podseća na oko vuka.

Kurje oko zapravo nastaje zbog dugog trenja kože a do toga najčešće dolazi zbog nošenja uske i neudobne obuće, zbog čega se koža stopala tare o ivice obuće, a kada se nose cipele sa visokom potpeticom, time se stvara pritisak na jedan deo stopala koji vremenom otvrdne.

I nošenje cipela bez čarapa, na bosu nogu, može da bude faktor rizika za nastanak kurjeg oka, jer se na taj način povećava trenje između kože stopala i obuće.

Osim na prstima i između njih, kurje oko se pojavljuje i na bočnim stranama stopala, a takođe i na petama i na tabanima.

Tvrda, hrapava i zadebljala koža, žućkaste boje prvi je znak da je kurje oko nastalo. Vrlo brzo ono postaje osetljivo na dodir, a pri nošenju obuće počinje da se oseća i bol.

Obično se leči preparatima za kurje oči koji se nabavljaju u apotekama a među kojima su najčešči flasteri i tečnosti za ovu namenu. Tegobe ublažava i potapanje stopala u toplim kupkama i hidriranje kože kremama i losionima.

Tvrda koža kurjeg oka se može i ukloniti, ali je to najbolje ne raditi sam, pomoću raznih priručnih pomagala, već ga prepustiti obučenim osobama u specijalizovanim ordinacijama.

U lečenju kurjeg oka dobrim su se pokazale i razne lekovite biljke a posebno čuvarkuća. Ona se upotrebljava tako što se skine tanka kožica sa jedne strane lista biljke i baš ta strana stavi na kurje oko.

Da bi list stajao na problematičnom mestu i da se ne bi odlepio, treba preko njega zalepiti običan flaster. Najlakše je ovaj tretman raditi noću. Dovoljno je ponoviti ga četiri-pet puta.

Izvor: ddl.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*