NADUTI STE, OTEČENI, TEŠKE SU VAM NOGE: Evo kako da izbacite višak vode iz organizma – kao prirodni diuretik!

Umjesto da uzimate diuretike, izbacite višak vode iz organizma tako što ćete primijeniti prirodna sredstva – smanjite količinu soli, povećajte kalijum, uzmite magnezijum.

Ljudsko tijelo se sastoji, u oko 60 odsto, od vode i ona je ključna za sve aspekte života. Međutim, ako se u tijelu zadržava višak vode, to može biti razlog za brigu.

Edemi su, veoma često, bezopasni, javljaju se, recimo, tokom lutealne faze menstrualnog ciklusa, česti su i u trudnoći. Ipak, mogu da budu i znak opasnih bolesti – poremećaja u radu srca, jetre, bubrega.

Ako želite da se oslobodite viška vode, naročito kad vam već smeta težina koju on izaziva, sljedeći savjeti će vam biti od velike koristi.

1. Redovno vježbajte.

Vježbanje je jedan od najboljih načina da se oslobodite viška vode preko znojenja. Sportisti to vrlo dobro znaju, jer im se dešava da pre i posle treninga ili utakmice vaga pokaže i po kilogram i više razlike. Dok vežbamo, voda se se istiskuje iz ćelija, pa će i kritične regije tijela izgubiti onaj “meki”, “sunđerasti” izgled.

2. Povećajte količinu kalijuma u ishrani.

Kalijum potire djelovanje natrijuma, tako što povećava proizvodnju urina, čime se smanjuje zadržavanje vode u organizmu. Vodite računa da često jedete namirnice sa dosta kalijuma, kao što su krompir, spanać, paradajz i kajsije.

visak-vode-u-telu-teske-noge-min

3. Smanjite količinu soli u ishrani.

Natrijum je važan elektrolit, igra glavnu ulogu u dobroj hidriranosti organizma. Uglavnom ga dobijamo iz soli, a velika količina kakva se nalazi u prerađevinama može dovesti do zadržavanja vode u tijelu. Istovremeno, osjećamo i pojačanu žeđ. Rešenje je u smanjenju količine dodate soli u hrani, pa čak i potpunoj eliminaciji.

4. Uzimajte magnezijum.

I ovaj mineral je važan elektrolit, a sve je popularniji kao suplement koji se uzima radi boljih sportskih performansi kao i ukupnog zdravlja. On je posebno koristan ženama koje pate od jačeg predsmenstrualnog sindroma. Ublažava simptome i pomaže da se eliminiše višak vode.

5. Smanjite ugljene hidrate u ishrani.

Manje ugljenih hidrata, manje zadržavanje viška vode u tijelu! Oni se skladište u formi glikogena u tijelu, a svaki gram “povuče” i 3 do 4 grama vode. To objašnjava zašto ljudi “smršaju” čim prestanu da jedu hranu bogatu ugljenim hidratima – oslobode se i viška vode.

Tekst: Lepa&Srećna

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*