Najbolji srpski doktor svih vremena iznosi ISTINU koja se neće svideti lobistima i profit majstorima – ŠOK VIDEO

Nakon višesatne polemike, čini se da su i predavač, ali i većina gostiju, došli do istovetnog zaključka da je nedopustivo na autoritaran i nenaučan način donositi bilo kakve zaključke i uvoditi bilo kakve mere

U petak, 22. oktobra 2021. godine, u organizaciji Instituta za evropske studije u Beogradu, održano je predavanje prof. dr Branimira Nestorovića pod nazivom Kontroverze i dileme oko korone i njenog suzbijanja.

U prisustvu velikog broja gostiju i predstavnika medija, predavanje je održano u nešto drugačijem formatu. Naime, u razgovoru sa saradnicima Instituta, ali i brojnom publikom koja je imala prilike da predavanje prati preko aplikacije Zoom, napravljen je svojevrstan pregled brojnih otvorenih pitanja i nedoumica koje skoro dve godine pogađaju, kako našu zemlju, tako i čitavu planetu.

Od vakcina, nadgledanja, zatvaranja, do brojeva obolelih, različitih modela suzbijanja, uloge Svetske zdravstvene organizacije i predviđanja dugotrajnosti ovog procesa, ali i projekcija kako će izgledati svet nakon korona pandemije.

Gost Instituta bio je prof. dr Branimir Nestorović, jedan od najvećih srpskih dečijih pulmologa, pneumologa i alergologa. Istovremeno, dr Nestorović je i redovni profesor u penziji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i bivši načelnik Službe pulmologije i alergologije Univerzitetske dečje klinike „Tiršova”, kao i bivši član Kriznog štaba Vlade Srbije formiranog nakon potvrđivanja prvih slučajeva obolelih od virusa Kovid-19.

U ime Instituta, goste je pozdravio direktor IES, dr Miša Đurković, koji je istakao veliku medijsku hajku koja se podigla na jedan od najeminentnijih srpskih instituta zbog odabira konkretnog predavača, čiji pogledi nisu kompatibilni sa oficijelnim korona narativom.

U tom kontekstu, naglasio je potrebu razvijanja kulture dijaloga, te tolerisanja pluralizma mišljenja, ali je izrazio bojazan od povratka društva u titoističko doba, gde neki novi CK (što domaći, što međunarodni) ima ekskluzivno pravo da određuje podobnost tema i predavača.

Na samom početku, dr Nestorović se osvrnuo na izrazitu politizaciju i zloupotrebu virusa Kovid-19, koga u poslednje dve godine prati ozbiljna cenzura, ali i velika manipulacija od strane država i velikih farmaceutskih kuća. Istakao je stav da se radi o veštački stvorenom virusu.

Razloga za takav zaključak je mnogo. Prvo, nijedan virus u istoriji nije u tako kratkom vremenskom periodu menjao ciljne grupe. U početku su najstariji bili ujedno i najosetljiviji, dok se danas promoviše stav da su najmlađi „ciljna grupa“ virusa.

Drugo, nijedan virus u istoriji nije imao periodične „pikove“, odnosno svaki virus je samo prve sezone pandemijski, a kasnije postaje sezonski. Takođe, nijedan virus do sada nije postajao opasniji mutacijama, već obratno.

I četvrto, kod epidemije bilo koje bolesti, smrtnost je najveća na početku, te se vremenom smanjuje, što samo potvrđuje prethodne premise.

Stoga, zbog ogromne politizacije virusa, te promovisanja antinaučnog narativa, koji pored očiglednog ignorisanja prethodno iznetih naučnih saznanja, promoviše većina država sveta, te najveće zdravstvene institucije, poput Svetske zdravstvene organizacije, ali i naša „struka“ oličena u medicinskom delu Kriznog štaba, dr Nestorović je isti napustio još tokom protekle godine.

U tom kontekstu, predavač je naročito istakao slučajeve dva nobelovca, Omure i Montanjea, koje su svetski mediji proglasili kvazinaučnicima, što dovoljno po sebi govori koliko je ozbiljna nauka degradirana politizacijom pandemije.

Predavač se potom, osvrnuo na pitanja vakcinacije, odnosno odabira vakcina. Naglasio je da on generalno nije protiv vakcina, već da izražava sumnju u eksperimentalne vakcine protiv Kovida.

Pre svega, iz razloga što je do sada najkraći period pravljenja vakcine iznosio čitavih dvanaest godina, dok su se vakcine protiv korone javile svega nekoliko meseci nakon početka pandemije, što znači da nije bilo vremena da budu kvalitetno ispitane.

Sa druge strane, podvlači da je zvanični stav SZO da vakcinisane osobe mogu da prenose virus, što obesmišljava vakcinaciju. Takođe, ističe i drastične nelogičnosti, gde zemlje koje imaju najveći obuhvat vakcinacije, poput Izraela i Singapura, imaju i najveći broj zaraženih.

U tom kontekstu, predavač je posebno naglasio značaj Ivermektina u lečenju pacijenata obolelih od korone, u čemu je najbolje rezultate imala Indija, koja je gotovo pobedila Kovid-19.

Ovaj lek, pored još nekoliko drugih, dao je, po dr Nestoroviću, značajne rezultate u prevenciji ove bolesti, što samim tim dodatno obesmišljava veoma agresivnu kampanju vakcinacije, jer ako postoji lek za prevenciju, vakcinacija gubi smisao.

Kao nonsens, predavač je istakao promovisanje vakcinalnog imuniteta, koji i sami promoteri ograničavaju na najviše šest meseci, u odnosu na prirodni imunitet.

Posebnu pažnju, predavač je posvetio sumnjama koje se javljaju zbog obdukcije umrlih od korone, kao i zbog nedovoljno preciznih podataka o broju umrlih, ali i broju zaraženih, imajući u vidu nedovoljnu pouzdanost testova za detektovanje ovog oboljenja.

Po njegovom mišljenju, ukoliko se nastavi sa korišćenjem dosadašnjih testova, ova pandemija može „večno“ da traje. Sa druge strane, pojedine brojke nam mogu samo delimično objasniti o kakvoj pandemiji je reč.

Naime, predavač je naglasio da dve trećine umrlih u Italiji, koja je bila najveće prvobitno žarište u Evropi, zapravo predstavljaju lica koja su bila korisnici usluga domova za stare.

Takođe, osvrnuo se na čestu izmenu protokola lečenja pacijenata od korone u proteklih godinu i po, ne samo kod nas, nego i u drugim zemljama, istovremeno navodeći Rusiju, Indiju i još poneke države koje imaju sopstvene, mnogo efikasnije protokole, i koje, za razliku od Srbije, ne prate slepo instrukcije SZO.

Po pitanju uvođenja konkretnih epidemioloških mera, dr Nestorović je izrazio ozbiljnu sumnju u njihovu adekvatnost, a naročito je podvukao nezakonitost uvođenja tzv. Kovid propusnica, koje direktno krše osnovna ustavna prava građana, ali su istovremeno u suprotnosti i sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, prema kome niko nema prava da proverava vakcinalni status konkretnog lica.

Nakon višesatne polemike koja se vodila o gotovo svim aktuelnim pitanjima vezanim za pandemiju, čini se da su i predavač, ali i većina gostiju, došli do istovetnog zaključka, da je nedopustivo na autoritaran i nenaučan način donositi bilo kakve zaključke i uvoditi bilo kakve mere, već da je za to neophodno sučeljavanje različitih mišljenja, kako bi se kroz sumnju pojedine naučne pretpostavke dokazale, odnosno opovrgle.

Takođe, nedopustivo je robovanje nauke političkim i drugim elitama, te isključiv odnos pojedinih delova „struke“ spram svojih kolega koji u svojim radovima dolaze do drugačijih rezultata.

U suprotnom nam se tridesete godine HH veka mogu ponoviti na planetarnom nivou, ali ovoga puta u jednom mnogo jezivijem scenariju.

Dušan Ilić, Institut za evropske studije

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*