Nestajanje pčela je konačni znak da je svet pošao na put bez povratka

Već je poznato da telefonski signal izaziva zbunjenost i nekoordinisanost leta kod pčela, a nova istraživanja su pokazala da telefonski signal može biti i delimično kriv za smrt pčela.

U jednom eksperimentu je postavljen telefon ispod košnice i pratila se reakcija pčela tokom zvonjave telefona. One su svaki put počele ubrzano da se kreću i roje pre nego što bi telefon zazvonio. Stručnjaci pozivaju na dodatna istraživanja jer veruju da bi signal mobilnih telefona mogao da izazove smrt pčela.

Ipak, britanski stručnjaci kažu da ne postoje dokazi za ovakve tvrdnje, navodeći za krivce promene u poljoprivredi koje uključuju sve manje poljskog cveća i pesticide. Broj pčela se prepolovio u Velikoj Britaniji, a u Americi nestaju čitave kolonije pčela za šta je najverovatnije krivac jedan parazit koji ih napada.

Činjenica je da pčele nestaju, i da će ta činjenica izazvati teške posledice za čovečanstvo sa neizvesnim krajem.

Po nekim stručnjacima, nove vrste pesticida deluju na nervni sitem pčela, dok većina njih kaže da je pčela sve manje jer je manje i poljskog cveća koje nestaje zbog zagađenja atmosfere i zemljišta.

Dr Favre, biolog sa Švajcarskog federalnog instituta u Lozani veruje da prisustvo aktivnog mobilnog telefona ipak ima najdramatičniji učinak na pčele.

On je napravio eksperiment stavljajući dva mobilna telefona ispod košnice i beležeći visoko-škripave zvuke koje pčele proizvode tokom pozivanja i poziva. Zapaženo je za sada da su pčele dezorijentisane u prostoru gde je jak signal mobilne telefonije.

To navodina zaključak da one nisu u stanju da efikasno prikupljaju med, i verovatno imaju problem u razmnožavanju.

Ova studija nije dovedena do kraja i za sada nema čvrstih dokaza da mobilni telefoni direktno deluju smrtonosno na pčele, ali im onemogućavaju normalno funkcionisanje u prostoru.

(Webtribune.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*