OVO SVI BACAMO, A DIŽE IZ MRTVIH NAKON PREJEDANJA I ALKOHOLA: Gastroenterolog Perišić otkrio koja JELA oporavljaju za tren oka

Gastroenterolog dr. Vojislav Perišić govorio je o tome kako se oporaviti od sardina, pečenja, ruske salate te prejakih kolača i masnijih specijaliteta tipičnih za novogodišnje praznike.

Na pitanje kako najbolje oporaviti organizam nakon prejedanja, dr. Voja kaže da su ključni – poznata pileća juha i rinflaš s pilećim mesom.

– Ujutro treba uzeti juhu koja “donosi” tekućinu, sol i antioksidanse. Viskipija je puno mokrio i unosio malo tekućine. Organizam mu se urušava – ističe dr. Voja i otkriva zašto baš ova juha pomaže.

Nije znanstveno dokazano, ali ima puno empirijskih stajališta i nekih spekulativnih momenata koje ne bih želio iznositi. No, postoji mnogo dokaza da je pileća juha puno bolja za oporavak od one spravljene s govedinom. Ali ne radi se od bilo kakvog mesa, pogotovo ne od bijelog mesa, nego od bataka i karabataka. Zašto? Ima visok udio proteina, aminokiselina, nizak udio vlakana i vrlo nizak udio masti.

crni luk, lukDr. Perišić kaže da se rinflajš u Austro-Ugarskoj radio nakon ručka i to s razlogom.

Prema riječima dr. Perišića, sljedeće što treba uzeti nakon juhe je taj rinflaj.

– Rinflaish mora imati malo krumpira, celera, pastrnjaka… A moja baka je velike glavice luka prerezala na pola, stavila na tanjur, pa u juhu. Nakon toga možete “letjeti” – našalio se gastroenterolog gostujući u Jutru na TV Prva, prenosi Mondo.

Većina ljudi baca luk nakon što ga skuhaju u juhi, no doktorica objašnjava zašto ga ipak treba jesti.

Luk sadrži kemijski spoj koji se zove inulin. To je esencijalni probiotik. Kuhanje uništava tu ljutu tvar, pa potičemo dobre bakterije koje će svojim svojstvima pomoći našem mozgu da bude bolji – objašnjava.

– Hren u vinskom octu – preporučuje dr. Perišić s hrenom umjesto umaka od kopra, primjerice.

Umak traži masnoću, ovo nije masnoća – zaključio je.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*