Pogledajte ruke i noge i prepoznajte simptome visokog holesterola

Visok nivo holesterola uglavnom prolazi bez ikakvih simptoma, a s druge strane može da ima niz ozbiljnih posledica, poput začepljenja krvnih sudova, moždanog i srčanog udara.

Visok nivo holesterola može da ima ozbiljne posledice na zdravlje.

On nastaje pre svega zbog nezdravih navika, poput konzumiranja masne hrane, nedovoljne količine fizičke aktivnosti, prekomerne telesne težine, pušenja i ispijanja alkohola.

Takođe, može da utiče genetika i poveća rizik od razvoja, ali se isto tako može i sprečiti izbalansiranom ishranom i redovnim vežbanjem.

Stručnjaci preporučuju umerenu aerobnu aktivnost kojom se povećava broj otkucaja srca i dolazi do znojenja.

Simptomi visokog holesterola

Znak upozorenja mogu biti bolni prsti na rukama i nogama. Smatra se da je bol uzrokovana nakupljanjem holesterola u donjim i gornjim ekstremitetima

Drugi simptom koji se obično povezuje za visok nivo holesterola je osjećaj trnjenja u prstima na nogama i prstima. Naime, prekidi u dotoku krvi u određene delove tela izazivaju trnjenje u rukama i nogama. Visok nivo holesterola u krvi čini je gušćom, utiče na normalan protok krvi u živcima i uzrokuje trnjenje.

Ispod kože ruku i nogu mogu se stvoriti i masne kvržice. Ove masne grudvice poznate su kao ksantomi i mogu da variraju u veličini, od veličine grozda do nekoliko milimetara.

Najčešće su u žutoj ili narandžastoj boji i izgledaju kao ravna kvrga ispod kože. Mogu da budu osetljive na dodir, a ponekad se pojavljuju i na laktovima, zadnjici ili kolenima. Iako doktori mogu da dijagnostikuju stanje, možda će vam biti potrebna biopsija kože.

U međuvremenu, merenje masnoće u krvi može da pokaže da li imate visok nivo holesterola.

Smatra se da se ksantomi mogu da smanje ako se snizi nivo holesterola.

(net.hr)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*