Prof. dr Petrović: VAKCINISANI se zaražavaju KORONOM jer su VAKCINE MRTVE

Vakcinisani protiv koronavirusa mogu da se zaraze zato što su ove vakcine mrtve, ističe za Kurir epidemiolog prof. dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine i član kriznog štaba.

Ovo su mrtve vakcine i vakcinisana osoba može da se zarazi, ali pitanje je koliko prenesi virus. Vakcinisana osoba će, kao i nevakcinisana, preneti virus ako razvije kliničku sliku bolesti. Zato mora da kašlje, kija, glasno govori. I upravo zato je i vakcinisanima data preporuka da nose masku – kaže prof. Petrović i dodaje da su vakcinisani ipak u znatno boljoj situaciji jer su količine virusa kod nevakcinisanih daleko, daleko veće.

Za početak i razumevanje svega treba znati da se sve vakcine dele na žive i na mrtve.

– Žive su one gde se virus ili bakterija atenuiše, tj. oslabljuje. Ona se presađuje na kulturi ćelija iz jedne u drugu generaciju i, kad se ide kroz otporne kulture ćelija, smanjuje se virulencija, stepen štetnosti samog uzročnika, tj. njegova sposobnost da dovede do pojave bolesti. Takva je i BCG vakcina, oralna poliovakcina koju smo pili kao deca. Te vakcine imaju sposobnost da štite i od infekcije i od zaražavanja – objašnjava prof. Petrović i naglašava:

– Kada date živu, oralnu, poliovakcinu (protiv dečje paralize) detetu i 30% njih u nekom kolektivu vakcinišete, oni onda mogu da prenose vakcinalni virus kontaktom i imate 100% zaštićenih.

A vakcine protiv kovida 19 su, navodi profesor, mrtve i zato je moguće zaražavanje iako smo pelcovani.

– Ove vakcine ne dovode do stvaranja sekretornog imuniteta na nivou sluznice, kao neke žive vakcine. Mrtve vakcine dajete u injekciji u nadlakticu ili natkolenicu i one dovode samo do stvaranja antitela u krvi, ali ne i na nivou sluznice. Izuzetno je nizak nivo antitela na nivou sluznice, ako se uopšte i stvaraju. I tu virus može da se zakači i onda ste zaraženi. A zaražavanje je upravo na nivou sluznice, dok je obolevanje kada virus prođe dalje i razvije kliničku sliku na nekom organu ili sistemu – navodi prof. Petrović.

Sada je pitanje zašto onda vakcine protiv korone nisu pravljene kao žive?

Očigledno da atenuacija novog virusa ili nije uspela, ili nije pokušano. Kod živih virusnih vakcina izuzetno retko može da se desi reverzija u virulentni soj, pa i da taj vakcinalni virus izaziva bolest – ističe za Kurir prof. dr Vladimir Petrović.

Izvor: kurir.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*