PRVI SIMPTOM VISOKOG ŠEĆERA VIDI SE PRILIKOM ODLASKA U TOALET: Ovo su načini da se otkrije problem, a najbolje obratiti se LJEKARU

Važno je ne brkati visok šećer u krvi sa hipoglikemijom, što je kada šećer u krvi osobe padne prenizak, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovo stanje može pogoditi i osobe s dijabetesom tipa 1 i tipa 2, kao i trudnice s gestacijskim dijabetesom. Ponekad može uticati na ljude koji nemaju dijabetes, ali to će se obično dogoditi kod ljudi koji su nedavno imali srčani ili moždani udar. Mnogo je simptoma visokog šećera u krvi, a jedan od najistaknutijih su pojačana žeđ i suha usta.

Ostali simptomi uključuju umor, zamagljen vid, nagli gubitak težine, bol u stomaku ili mučninu ili mučninu.

Ali postoje dva glavna znaka koja ćete vjerovatno osjetiti i važno je paziti na njih kada idete u toalet.

Urinirate izuzetno često

Česti odlasci u toalet znak su visokog šećera u krvi kod dijabetičara, navodi NHS. Ako vam je nivo šećera u krvi previsok, to uzrokuje curenje tečnosti iz vaših ćelija. Ovo zauzvrat povećava količinu tečnosti koja se isporučuje u bubrege, zbog čega želite više da mokrite. Ako ustanete u sred noći da piškite, to je zato što vaši bubrezi ne mogu da izdrže korak i moraju se otarasiti urina. To je također znak dijabetesa.

Koliki bi trebao biti moj šećer u krvi?

Dijabetičari se ohrabruju da prate nivo šećera u krvi i ako ste dijabetičar, vjerovatno ćete dobiti uređaj kako biste to mogli raditi kod kuće. Biće vam rečeno koliki je vaš prosečan nivo šećera u krvi i to se zove vaš nivo HbA1c. Iako su različiti za svakoga, NHS kaže da ako pratite svoje nivoe kod kuće, normalan cilj je 4 do 7 mmol/l prije obroka i ispod 8,5 do 9 mmol/l 2 sata nakon obroka. Ako se testira svakih nekoliko mjeseci, normalan cilj HbA1c je ispod 48 mmol/mol (ili 6,5% na starijoj skali mjerenja). Ako ste zabrinuti zbog nekog od simptoma, trebali biste posjetiti svog liječnika opće prakse. U hitnom slučaju uvijek nazovite 911 (194) ili posjetite najbližu hitnu pomoć.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*